vasárnap, október 18, 2009

A magyar U20-as csapat vb-bronzérmes!


A keddi elődöntő kicsit elszomorított. Na nem csak azért, mert a magyar U20-as válogatott Ghánával szemben alulmaradt, hanem főleg azért, mert nagyon látszott, hogy lehetett volna ez fordítva is. Az első félidő után szerintem sokan reményt vesztve ültek a képernyők előtt: 2-0 a ghánaiak javára, és sajnos megérdemelten, mert a magyar fiúk a védekező felállásból nem tudtak sehogyan sem kitörni, és nem sok esély volt arra, hogy a második rész ennél kedvezőbben alakul (persze részben a felnőtt csapat szokását véve alapul ennek a hipotézisnek a felállításában). De ki tudja, mi történt a félidőben, Egervári Sándor valamit súghatott a fiúk fülébe, mert a második felvonásban mintha a csapatok teljes stratégiát cseréltek volna. Vagy lehet, hogy félpályához kötött volt a teljesítmény, szóval a lényeg, hogy annál több helyzet és szép megmozdulás, mint amit produkáltak a második félidőben a magyarok, nem is fért volna el egy ekkora focipályán. Sajnos a végső eredmény 3-1-nél leragadt, így Ghána játszhatta a döntőt a brazilokkal, míg a magyar csapatnak Costa Rica maradt a harmadik helyért való küzdelemben.
Mindent összevetve, hogyha Ghána ellen már az első félidőben ugyanazzal a tempóval és stratégiával léptek volna fel, mint a másodikban, teljesen másképp alakultak volna a dolgok, és ennek tudata az, ami elszomorítja az embert. A bronzérem megszerzése innen nézve természetesnek tűnik, 2-1-et tippeltem, és majdnem bejött. :) Hát valóban a bronzérem volt a legkevesebb, amit megérdemeltek a magyar fiúk. Évtizedek óta nem volt ilyen szinten a magyar foci, és remélhetőleg ezek után már csak felfelé fog ívelni.
Gratula, és hajrá, csak így tovább!

Ui.: a kommentátor aszongya, hogy ha XY most játszana, akkor meg lennénk nyugodva, mert tudnánk, hogy "jó lábakon fut a jó kéz, amely a magyar csapat esélyeit mozgatja".
Az U-20 elnevezésen spekulálva arra jutottam, hogy az u "ju"-nak ejtődik az angolban, a 20 pedig franciául vingt, ami kb. "vent" hangzású, szóval kijönne belőle a juventus szó, ami ugye 'fiatal' jelentésű. Szép levezetés, nem? De elárulom, ennél sokkal egyszerűbb a megfejtés: under-twenty, mert 20 év alattiak játszhatnak az U20-as válogatottakban. :) A Juventus már egy másik történet.

2 megjegyzés:

 1. Névtelen12:45 du.

  Szia
  Na ujra visszakoszon az amiket reggeb szerettel : )))
  Kezdel Te is onmagad lenni : ))
  Vagy inkabb a jokepu fiatal saracok voltak akik megbabonaztak : ))
  A lenyeg hogy csak igy tovabb !!!!!
  SZiu. -sogor

  VálaszTörlés
 2. Hát igen... A nők nemcsak önmagáért a játékért szeretik a focit. Már alig várom a jövő évi vb-t. :))

  VálaszTörlés